• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Держмолодьжитло взяло участь у Ярмарку із захисту прав переселенців

Держмолодьжитло взяло участь у Ярмарку із захисту прав переселенців

Держмолодьжитло взяло участь у Ярмарку із захисту прав переселенців

Сьогодні у Києві відбувся Ярмарок, присвячений питанням захисту житлових, земельних та майнових прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і осіб, що постраждали від конфлікту.

20171005 101838 Copy 2

На відкритті зустрічі виступили керівник представництва Данської ради у справах біженців в Україні Кріста Зонголович, заступник регіонального директора німецької урядової компанії GIZ Фолькер Боде, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, народний депутат України Сергій Тарута, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Олеся Цибулько та інші промовці.

«Держмолодьжитло працює для того, щоб зрушити з місця вирішення житлової проблеми ВПО. І на сьогодні в нас вже є деякі результати – поки що у сфері законодавчого врегулювання», – зазначив Сергій Комнатний. Він нагадав, що на виконання Закону України №1954 Фонд спільно з Мінрегіоном розробив, а Уряд ухвалив постанову від 20.09.2017 р. № 708 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2009 р. № 140 і від 29 лютого 2012 р. № 193». Цей документ надав переселенцям можливість на отримання державної підтримки у розмірі 50% на придбання власного житла.

20171005 100545 1

«Але залишається відкритим одне з найважливіших питань – фінансування даної ініціативи, - повідомив очільник Фонду. – У 2017 році ми маємо лише 30 млн грн. Проектом Держбюджету на 2018 рік видатків на фінансування зазначеної бюджетної програми не передбачено, а це означає, що законодавчі ініціативи поки залишаються на папері».

Пропозиції до бюджетних запитів, підготовлені Держмолодьжитлом, передбачали надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла у розмірі 1 млрд грн. На жаль ці запити поки не знайшли відображення у проекті Закону України «Про Державний бюджет на 2018 рік».

Проте голова правління Фонду висловив сподівання на позитивні зрушення, нагадавши, що парламентські Комітети з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму на своїх засіданнях підтримали необхідність передбачення у Держбюджеті-2018 фінансування державної підтримки на доступне житло у розмірі 1 млрд грн. Відповідні резолюції направлені до Бюджетного комітету Верховної Ради.

«Звичайно, цих коштів недостатньо для вирішення житлового питання усіх внутрішньо переміщених осіб. Також потрібно враховувати, що це гроші не тільки для даної категорії громадян, а й для учасників АТО та інших потребуючих», - розставив акценти Сергій Комнатний. Проте, за його словами, врахування бюджетних запитів Фонду – чи не єдина можливість для більшості переселенців забезпечити себе власним житлом.

20171005 101918 Mini

Очільник Фонду подякував представникам міжнародної спільноти за підтримку ініціатив, спрямованих на захист соціальних та інших прав ВПО.

У свою чергу, координатор напрямку щодо захисту прав ВПО Датської Ради у справах біженців Ольга Кирилюк висловила подяку Держмолодьжитлу за активну позицію і просування ініціатив з участі переселенців у житлових програмах.

Під час Ярмарку на 12 інформаційних майданчиках відбулися презентації та обговорення. Зокрема, йшлося про перспективи реалізації державних житлових програм і житлових проектів місцевих органів влади. Захід пройшов за участі Датської Ради з питань біженців/Датської групи з розмінування, Норвезької Ради у справах біженців, Офісу Ради Європи в Україні, організацій Право на захист, Крим SOS і Робочої групи з питань прав ВПО.