«Круглий стіл» про доступне житло для чернівчан

chernivs 326 червня у будівлі міської ради Чернівців відбувся «круглий стіл» «Перспективи розвитку програми забезпечення молоді житлом в контексті Комплексної програми забезпечення молоді житлом в м. Чернівці на 2018-2022 рр.». Організатором спілкування стало Чернівецьке регіональне управління Держмолодьжитла.

Участь у відкритому обговоренні перспектив житлової політики в столиці Буковини взяли міський голова Чернівців Олексій Каспрук, депутати міської ради, фахівці виконкому міськради, представники забудовників.

Проведенню «круглого столу» передувало спілкування голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного та директора РУ Сергія Грекова з мером Чернівців з актуальних питань реалізації житлової політики в місті.

На початку засідання очільник Держмолодьжитла зробив презентацію особливостей та результатів діяльності установи, зупинившись на активізації роботи з органами місцевого самоврядування. На сьогоднішній день, зазначив Комнатний, регіональні управління по всій державі адмініструють 110 місцевих житлових програм. Постійно зростає їх фінансування. Не нижчої активності громадяни чекають і від державної влади.

Було відзначено позитивну динаміку в роботі Чернівецького РУ, але роботу з місцевою владою з впровадження житлових програм необхідно розвивати, щоб рухатися до вирішення житлової проблеми чернівчан, а в області майже 19 тисяч громадян перебувають на черзі як такі, що потребують покращення житлових умов.

chernivs 1Виступ Сергія Комнатного був із зацікавленням сприйнятий учасниками «круглого столу». Прозвучали численні запитання та пропозиції. Їхній лейтмотив зрозумілий: потрібно нарощувати динаміку праці Фонду з органами місцевого самоврядування, бо житлові програми насамперед потрібні людям, а також сприяють розвитку економіки регіонів та зростанню активності будівельної галузі.

З-поміж іншого, звучали пропозиції розробити спеціальну програму доступного житлового кредитування, яка б сприяла збереженню людського потенціалу та утриманню молодих фахівців від еміграції. Поки що, на жаль, реальна можливість цього та іншого шляхів розвитку житлової політики впирається у брак фінансування на державному рівні. Голова правління Фонду висловив сподівання, що з приходом до влади нової команди це питання зрушить з місця.

За пропозицією Сергія Грекова за підсумками відвертої та конструктивної розмови була схвалена резолюція, яка містить низку пропозицій до Верховної Ради України, міської ради та органів самоврядування. У ній зазначено, що весь тягар вирішення житлового питання, в тому числі і таких соціально незахищених категорій населення країни, як молодь, в останні роки ліг на місцеві бюджети. Бюджетом міста Чернівці у 2019 році на реалізацію житлової програми передбачено 8 млн грн. З них з міського бюджету – близько 3 млн грн. Завдяки підтримці Чернівецького регіонального управління Дермолодьжитла змогли би поліпшити свої житлові умови близько 10 сімей м. Чернівці при 100% фінансуванні програми. Проте лише за умови підтримки держави місцева влада та місцеве самоврядування зможуть ефективно вирішувати житлові проблеми населення свого міста.

chernivs 4

Резолюція містить низку пропозицій, мета яких – вирішення проблеми забезпечення житлом та підвищення результативності державної політики у цій сфері.

Цього ж дня голова правління Держмолодьжитла разом із директором регіонального управління Фонду оглянув хід робіт на кількох будинках, що споруджуються в Чернівцях за участю програм Державного фонду.

Візит Сергія Комнатного продовжився робочою нарадою з колективом регіонального управління та  участю в програмі на одному з популярних регіональних телеканалів ТВА.

 

Довідка про діяльність Чернівецького регіонального управління Держмолодьжитла