• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Ужгород – ще один крок до ухвалення п’ятирічної житлової програми

Ужгород – ще один крок до ухвалення п’ятирічної житлової програми

В Ужгороді зроблено крок до ухвалення п’ятирічної житлової програми

Рішенням виконкому Ужгородської міської ради від 23 серпня 2017 року №252 погоджено Програму забезпечення молоді, учасників АТО та вимушено переміщених осіб житлом у місті Ужгороді на 2018-2022 роки. Документ, розроблений за участі регіонального управління Держмолодьжитла, буде винесено на розгляд сесії міської ради, яка відбудеться орієнтовно у вересні цього року.

«Вирішення житлового питання громадян шляхом підвищення рівня доступності житла є важливою соціально-економічною передумовою стабілізації життя суспільства, – наголошують розробники Програми. – Оскільки в умовах сьогодення держава не в змозі у повній мірі забезпечити громадян, які потребують поліпшення житлових умов, безкоштовним житлом, єдиним можливим шляхом до скорочення кількості осіб, які перебувають на квартирному обліку, є створення накопичувального та відновлювального ресурсу за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів».

Такі фінансово-кредитні механізми діють і реалізовуються за допомогою Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, йдеться у проекті Програми.

Ужгород Вид неба 2

 

Протягом 2013-2017 років в Ужгороді за рахунок бюджетних коштів усіх рівнів отримали кредити на покращення житлових умов 39 молодих сімей. Водночас за механізмом часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків таку компенсацію було надано понад 200 молодим ужгородським сім’ям. У рамках житлових програм за минуле п’ятиріччя в обласному центрі введено в експлуатацію 4 житлові будинки.

Проте, зазначають розробники Програми до 2022 року, для розв’язання житлової проблеми молоді вжитих заходів недостатньо – бажаючих скористатися житловими програмами дедалі більшає. В Ужгороді на початок цього року на квартирному обліку перебувають 1133 родини, з них 378 молодих сімей і самотніх громадян, а також 69 учасників АТО, число яких постійно зростає.

Децентралізація в Україні створює можливості вирішення цього питання за фінансової підтримки бюджетних коштів на місцевому рівні. Передбачається, що зазначена Програма фінансуватиметься за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів, зокрема, обласного і міського.

«Виконання Програми сприятиме соціальному захисту громадян, збільшенню обсягів будівництва в регіоні, зростанню надходжень податків та обов’язкових відрахувань до місцевих бюджетів. У кінцевому наслідку вагомим результатом пропонованих заходів стане активізація соціально-економічного розвитку й покращення демографічної ситуації в Ужгороді», - підкреслила керівник регіонального управління Держмолодьжитла на Закарпатті Галина Дудчук. Саме регіональне управління Фонду є відповідальним виконавцем Програми.