• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Зібрання щодо проблем ВПО у Вінниці: житлові питання – в центрі уваги

Зібрання щодо проблем ВПО у Вінниці: житлові питання – в центрі уваги

 

У Вінниці відбулося зібрання внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у регіоні. Обговорювався стан вирішення актуальних житлових та інших питань, що турбують переміщених осіб.

Участь  у заході взяли радник з питань ВПО у Вінницькій області Л. Неверицька, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців у м. Вінниця А. Синявський, заступник начальника відділу з обліку та розподілу житла Департаменту житлового господарства Вінницької міської ради А. Висоцький, голова Громадської організації «Об’єднання переселенців «Спільна справа» Ю. Зиков і директор Вінницького регіонального управління Держмолодьжитла Р. Мельник.

4 3

У своєму виступі Руслан Мельник поінформував про результати роботи Держмолодьжитла і Вінницького регіонального управління у 2018 році, зокрема за програмою «Доступне житло», яка реалізується згідно з постановою КМУ №819 від 10 жовтня 2018 р.

Зокрема, Вінницьким РУ Держмолодьжитла за програмою «Доступне житло» у 2018 році надано 12 державних підтримок сім’ям і одиноким громадянам на придбання житла на загальну суму 3,702 млн грн. У т.ч. 6 державних підтримок сім’ям і одиноким громадянам, що належать до категорії ВПО, на загальну суму 2, 114 млн грн.

Загалом по Україні у 2018 році Держмолодьжитлом укладено 751 договір з громадянами за різними формами державної підтримки, з них 299 – пільгові кредити молоді, 113 – пільгові кредити іншим категоріям (учасники АТО працівники бюджетної сфери, педагоги тощо), «Доступне житло» (50/50, 40/60, 30/70) – 339 договорів.

За програмою «Доступне житло» починаючи з 2017 року 273 родини ВПО придбали власне житло (з них у 2018 році – 208 сімей ВПО).

У будівельну галузь торік залучено 583,8 млн грн інвестицій. З них 240,9 млн – кошти місцевих бюджетів, 218,8 млн – власні кошти громадян, 87,1 млн – фінансування з державного бюджету і 37 млн грн – зі статутного капіталу Держмолодьжитла.

Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачає на надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом 100 млн грн, з яких для Вінницького регіонального управління Держмолодьжитла – 3,705 млн грн.

Виступ директора Вінницького регіонального управління Держмолодьжитла викликав чимало запитань, жваве обговорення, дискусію з окремих питань реалізації програми «Доступне житло».

Учасники заходу наголошували на гострій необхідності збільшення фінансування «Доступного житла» щонайменше до рівня бюджетного запиту Держмолодьжитла, а це 1 млрд грн. Також ішлося про подальше об’єднання зусиль Держмолодьжитла і ГО «Об’єднання переселенців «Спільна справа» в рамках чинного Меморандуму про співробітництво для вирішення нагальних питань забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.